+36 (24) 514-600 info@autorad.hu

Project – VEKOP 2.1.1

Project – VEKOP 2.1.1

 

A Pályázat adatai részletesen:

A projekt címe:
Nagysebességű (200 km/h) felszálló ajtó és az alatta kimozduló lépcső kifejlesztése

A kedvezményezett neve:
Auto Rad Controlle Műszaki Fejlesztő-Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
Székhely:
Szigethalom, Karinthy Frigyes út 26

Megvalósulás helyszíne:
Szigethalom, Karinthy Frigyes út 26.

Támogatás összege:
80.038.101 Ft, Támogatás intenzitása: 67,37 %

Projekt megvalósítás tényleges kezdete:
2020.08.01.

Projekt megvalósítás tervezett befejezése:
2022.01.31

Projekt azonosító száma:
VEKOP-2.1.1-15-2016-00179

A METAL 99″  Kft. feladata konzorciumi partnerével közösen kifejleszteni egy olyan új ajtórendszert és legyártani egy működő prototípust, amely felszállóajtó 200 km/h sebességű vonatra alkalmas. Az ajtó specialitását az ajtóhoz kifejlesztett automatikus feljáró lépcső adja. Ilyen és hasonló nagysebességű felszállóajtót még nem gyártottak Magyarországon, hiszen eddig nem volt rá igény.

A projekt keretében kifejlesztésre kerülő feljáróajtó rendszerének könnyen szerelhetőnek, beállíthatónak és csekély karbantartási igényűnek kell lennie. A rendszer karbantartásának illeszkednie kell a jármű karbantartási ciklusrendjéhez.

Az ajtórendszernek egy- vagy kétszárnyú kialakításúnak kell lennie, valamint elektromechanikus működtetésűnek. Az ajtólapoknak legalább három ponton rögzítetteknek kell lenniük. Az ajtórendszernek (működtető elemek, reteszelés, ajtólap, üvegezés stb..) alkalmasnak kell lennie a jármű 200 km/h sebességgel történő haladás közben, a mellette lévő vágányon szemben 250 km/h sebességgel haladó szerelvény által keltett szívó-, nyomó hatások és nyomáshullám változások elviselésére a szerkezeti elemek károsodása nélkül. Maradó alakváltozások, közlekedés- és utasbiztonságot veszélyeztető helyzetek nem keletkezhetnek. Éppen ezért mind az ajtónak, mind pedig az automatikusan mozgó lépcsőnek magas szintű tűzbiztonsági követelményeknek kell megfelelniük.

Az ajtólapok nyitását egyenként egy-egy kibillentő szerkezet biztosíthatja, melyek az ajtólapokat kiemelik a kocsiszekrény síkjából. Az ajtólapok nyitó és záró irányú mozgását valamilyen hajtóművel kívánjuk biztosítani. Az ajtórendszer olyan reteszelő berendezéssel lesz felszerelve, mely biztosítani tudja, hogy menet közbeni zárt állapotot mind az ajtólapra, mind a lépcsőre